تیرنگ، الهام دهقان:
دیابت، بیماری خاموش و خطرناکی است. این بیماری اگر به موقع پیشگیری و یا درمان نشود سبب نابینایی، قطع عضو و حتی مرگ میشود.
دیابت به دو نوع تقسیم میشود: دیابت نوع یک که به دیابت دوره نوجوانی، وابسته به انسولین و دوره کودکی نیز معروف است در اثر اختلال در سوخت و ساز بدن و عدم ورود قند موجود در خون به سلولها، قند در رگها انباشته میشود و موجب افزایش قند خون میگردد.بر اساس تحقیقات انجام شده بین پنج تا ۱۰ درصد بیماران دیابتی در گروه نوع یک قرار دارند.دیابت نوع دوم که ۸۵ تا ۹۰ درصد بیماران دیابتی را در بر میگیرد، بیشتر زمینه ارثی دارد و عوامل محیطی موجب بروز علائم بیماری میشود.
بر اساس دادههای آماری، در ایران بیش از هفت و نیم میلیون نفر از افراد بالای ۲۵ سال به دیابت دچار هستند و که ۱۴ درصد جمعیت کشور در این محدوده سنی از این بیماری رنج میبرند .
رئیس سابق مرکز بهداشت مازندران در گفتوگو با ما با بیان اینکه مازندرانیها رتبه اول دیابت و پنجم فشار خون بالا را در کشور دارند، گفته بود: اگر یک فرد مبتلا به دیابت به موقع شناسایی و درمان شود حداقل دو سال و نیم به عمر او افزوده خواهد شد.
معاون سابق بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران خواستار افزایش سواد مطالبهگری مردم شد و بر هدفمندی مطالبهگری در حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: باید مطالبهگری در حوزه سلامت به این سمت باشد که سهم پیشگیری و بهداشت از بودجه و اعتبار حوزه سلامت چقدر است.
او گفت که از اسفند ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۱ در استان، از مجموع ۵۱ هزار مرگ، ۱۳ هزار و ۶۳۳ نفر به دلیل بیماری قلبی و عروقی، ۹ هزار و ۴۸۹ نفر بخاطر کوید و ۷ هزار و ۸۷۲ نفر بخاطر سرطان، ۴ هزار و ۴۸۴ نفر فشار خون و ۴ هزار و ۳۳۳ نفر دیابت جان خود را از دست دادند.
علیپور با بیان اینکه متاسفانه بیش از ۷۰ درصد مردم مازندران از چاقی یا اضافه وزن رنج میبرند، ادامه داد: باید این بیماریها را در زمانی که علامتدار نیستند تشخیص دهیم و این راهکار میتواند غربالگری باشد.
علیپور اعلام کرد: تشخیص بهنگام موجب بازگشت فرد به زندگی و افزایش کیفیت زندگی او خواهد شد.
وی ادامه داد: لذا ابزار مورد استفاده غربالگری باید درست و به روز باشد و در مراحل بالاتر به صورت آزمایشگاهی صورت میگیرد که نظام سلامت بهدنبال این روند است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: حدود ۳۷ درصد مردم استان مبتلا به فشار خون هستند که این رقم در کشور ۳۲ درصد است.
این مسئول تاکید کرد: ما در دیابت رتبه نخست و در فشار خون رتبه پنجم کشور هستیم.
✓۲۲۱ هزار و۹۰۵ نفر مبتلا به پیش دیابت
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه جمعیت بالای ۱۸ سال تحت پوشش که مشمول پویش ملی سلامت میشدند دو میلیون و۱۴۸ هزار و ۷۷۹ نفر هستند، گفت: یک میلیون و۷۸۰ هزار و ۳۵۸ نفر معادل ۸۲.۸۵ درصد تا ۲۵ دی ماه غربالگری شدند.
دکتر غلامی اظهار کرد: ۳۸۱ هزار و ۱۹۰ نفر مبتلا به پیش فشارخون شناسایی شدهاند و تعداد افراد مشکوک به فشارخون کشف شده ۳۲ هزار و ۲۷۵ نفر هستند که معادل ۱.۸ درصد از افراد غربالگری شدهاند.
وی ادامه داد: تعداد مبتلایان به پیش دیابت نیز ۲۲۱ هزار و۹۰۵ هستند و ۳۲ هزار و۳۵۸ نفر مشکوک به دیابت جدید کشف شدهاند که معادل ۱.۸ درصد افراد شرکت کننده در پویش ملی سلامت میشوند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اعلام اینکه ۴۲.۱ درصد از افراد غربالگری شده در استان اضافه وزن داشتند و ۲۲ درصد چاق هستند، خاطرنشان کرد: درصد غربالگری در کشور در زمان مشابه ۶۵.۵ درصد است. کماکان دانشگاه علوم پزشکی مازندران جزو دانشگاههای برتر در میان دانشگاههای بزرگ در اجرای این پویش است.
✓ سخت گیرانه عمل کردن برای بیماران که تازه مراجعه کردهاند نگران کننده نیست
طالبی که پزشک است در گفتوگو با ما میگوید: دیابت دو نوع است که یکی مربوط به کودکان و نوجوانان است که نوع یک و دیابت بالغین که نوع دو است.
وی ادامه داد: در دیابت نوع دو روی زمینه ژنتیک است و ژن نقش مهمی در این نوع دارد؛ در حالی که در دیابت نوع یک ژنتیک موثر است اما نه به شدت نوع 2. در نوع یک علاوه بر زمینه ژنتیک عوامل محیطی نیز باعث میشود سلول لوزالمعده آسیب دیده و انسولین ترشح نکند.
وی با بیان این که در برخی موارد خاص از بیماران دیابت نوع 2 به دلیل بالای بودن قند خون و ایجاد مسمومیت در سلولهای بدن به بیمار در کنار رعایت تغذیه درست، تزریق انسولین نیز تجویز میشود، افزود: اما با اصلاح سبک زندگی و آغاز فعالیتهای بدنی در کنار رژیم غذایی درست و مصرف داروها میشود قند بیماران را کنترل کرد.
طالبی ادامه میدهد: باید توجه داشت در مقالات، توصیه شده در روزها و هفتههای اول تشخیص دیابت، اگر به کنترل خوبی در قند خون برسیم نتایج آن در سالهای آینده شامل حال بیمار میشود بنابراین سخت گیرانه عمل کردن برای بیماران که تازه مراجعه کردهاند نگران کننده نیست زیرا در آینده نتایج خوبی برای آنان به همراه خواهد داشت.
✓ گاهی بیماری قند موجب مرگ میشود
رضوی که بیمار مبتلا به دیابت است در گفتوگو با تیرنگ با بیان اینکه این بیماری مشکلاتی را برای بیماران ایجاد کرده است، گفت: گاهی کمبود انسولین را شاهد هستیم و اکثر داروخانهها این دارو را ندارند اما اکنون اینطور نیست.
وی بیماری قند را بیماری تلخ دانست و گفت: گاهی این بیماری سبب قطع عضو، نابینایی و مرگ میشود.
در این زمینه باید توجه داشت اگر اصلاح تغذیه و تغییر سبک زندگی سرلوحه قرار گیرد میتوان این بیماری را کنترل کرد