زباله گردها
زباله گردها
7 صبح نهم اسفند ماه؛ پنجره اتاق را باز می‌کنم و از همان طبقه دوم، به بیرون نگاه ‌می‌کنم

 

تیرنگ:
7 صبح نهم اسفند ماه؛ پنجره اتاق را باز می‌کنم و از همان طبقه دوم، به بیرون نگاه ‌می‌کنم.
سر کوچه، موتوری پارک شده که تَرک‌اش پر است از کاغذ و نایلون‌های بزرگ. رد موتور را میگیرم و وسط کوچه، می رسم به جوانی. براندازش می.کنم؛ پیراهن و شلوار مندرسی پوشیده بود، با دم پایی پلاستیکی به پا.
خم شده بود و لای زباله‌های ساختمانی پی چیزهایی می‌گشت. چند دقیقه.ای نگاهش کردم.
نمی.دانم از چه ساعتی پی زباله گردی بود. آن موقع صبح، ترک موتور قدیمی‌اش، پُرِ چیزهایی بود که جمع کرده بود.
با خودم گفتم: او که حداقل دست کشی به دست ندارد، اگر مثلا” زباله عفونی باشد، باند و سرنگ آلوده باشد، غذاها و داروهای تاريخ منقضی شده باشد، مواد شيميايی مانند باقيمانده شوينده‌ها و وايتكس باشد یا اصلا”  شيشه شكسته، تيغ، سوزن و مانند این‌ها باشد و او صدمه ببیند، تکلیف چیست؟
بوی تعفن زباله‌ها نيز برای آنان آزار دهنده است و اين بو در كنار ساير عوامل مانند آلوده بودن كارشان، نگاه مردم و شرايطی كه دارند، سلامت روان آنان را نيز تحت تاثير قرار می‌دهد.
به نظر نمی‌آید درگیر اعتیاد باشد. با او هم کلام می‌شوم. نامش رحمت است می‌گوید مهاجر است و حدود پانزده سال است که در مازندران زندگی می‌کند. از شغلش راضی است اما از شرایط سختش می‌گوید.
اگرچه نمی‌توان امثال او را نادیده گرفت اما بیشتر این افراد در حاشیه شهرها زندگی می‌کنند و در این شرایط برای آنکه چهره شهرها زشت نشود باید به مدیریت پسماند توجه ویژه کرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران گفت: مازندران به دلیل ارائه خدمات گسترده به گردشگران در حوزه مدیریت پسماند نیازمند توجه و نگاه ملی است.
احمد توکلی در کارگروه ملی پسماند اظهار کرد: مازندران به دلیل ارائه خدمات گسترده به گردشگران و مسافران، در بحث مدیریت پسماند باید با نگاه ویژه و ملی دیده شود.
وی با بیان اینکه در حالت عادی روزانه حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تن زباله در مازندران تولید می‌شود و در پیک سفر تا شش هزار تن در روز نیز می‌رسد افزود: با توجه به حجم گسترده تولید زباله در پیک سفر به مازندران؛ مدیریت آن از توان استان خارج است.

سرپرست معاونت هماهنگی عمرانی استانداری مازندران با اشاره به سفر بیش از ۲۰ میلیونی گردشگران و مسافران در برخی از ایام سال به استان و بهره‌مندی از مواهب الهی و جاذبه‌های گردشگری یادآورشد: زیرساخت‌های مازندران حداقل در دو دهه اخیر متناسب با افزایش حجم سفر به استان نبوده و به موازات هم جلو نرفته است و کاستی‌های زیرساختی موجب شد تا در بسیاری از موارد از جمله مدیریت پسماند، مازندران نتواند موفق باشد.
توکلی از بررسی برخی موضوعات پسماند مازندران و اتخاذ تصمیمات لازم با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست کشور خبر داد و تصریح کرد: توجه به تکمیل کارخانه‌های کمپوست و نیروگاه‌های زباله سوز و احداث نیروگاه‌های بیوگاز از تصمیمات این نشست بود.

وی خاطرنشان کرد: در دولت سیزدهم به مدیریت پسماند مازندران توجه ویژه شده و انتظار می‌رود تا مدیران ملی در تخصیص اعتبار برای پایان بخشیدن به معضل زباله شمال، اهتمام جدی داشته باشند.