تیرنگ:
مهمترین پیامدهای آتش زدن ضایعات برداشت محصول برنج اختلال در چرخه زیستی، آلودگی هوا، خطرات گازهای حاصل از آن وتغییرات منفی بر بقایای خاک که روند فعالیت موجودات زنده که عامل موثری در باروری خاک است به مخاطره میاندازد، میباشد.
آلودگیهای ناشی ازسوزاندن ضایعات برداشت محصول برنج سبب ازبین بردن موادآلی خاک و تضعیف آن میشود وطبق قانون آتش زدن کاه، کلش و ساقههای برنج ممنوع است
با استناد به مواد قانونی بند۴ماده۲قانون مدیریت پسماندوماده۳۰ آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندوهمچنین ماده ۴۵قانون حفاظت وبهره برداری از جنگلها ومراتع آتش زدن بقایای مزارع و باغات داخل یا مجاور جنگل بدون اجازه ونظارت ماموران جنگلبانی ممنوع است، چنانچه دراثر سهل انگاری حریق به جنگل هاومراتع سرایت کند برابر قانون بین ۱ الی۲ سال حبس تادیبی با پرداخت خسارت محکوم خواهد شد.
آقاجانپور از کشاورزان بندپی غربی بابل، میگوید: مهمترین دلایل آتش زدن کاه، آماده سازی زمین برای کشت دوم و از بین بردن علفهای هرز باقیمانده در مزارع است.
اکبرزاده، شالیکار آملی هم میگوید: از بین بردن آفات گیاهی و بیماریها مانند لارو ساقه خوار و پوسیدگی ساقه برنج و جلوگیری از کمبود ازت و زردی در برگها در کشت از مهمترین دلایل سوزاندن کاه است.
محمودی کشاورز ساروی هم با بیان اینکه سوزاندن کاه در مزارع از قدیم مرسوم بوده می گوید: سالهاست که کاه و کلش را میسوزاند و احساس می کند که نیاز کمتری به استفاده از سموم در کشت دوم دارد.
رمضانپور از شالیکاران بهشهر هم هزینههای زیاد بسته بندی و فرآوری کاه در مزارع و به صرفه نبودن جمع آوری آن را از دلایل این کار میداند
✓بخش اجرایی قانون حفاظت خاک با مجموعه جهاد کشاورزی استان است
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان این که خاک های ما به اندازه کافی فقیر هستند، آتش زدن کاه و کلش را سبب تخریب خاک و از بین رفتن مواد عالی دانست.
عطاالله کاویان در خصوص آتش زدن کاه و کلش در مزارع کشاورزی، اظهار داشت: بخش اجرایی قانون حفاظت خاک با مجموعه جهاد کشاورزی استان است، جهاد کشاورزی مکلف است در حوزه اراضی کشاورزی نسبت به آتشزدن کاه و کلش که یک پسماند و ماده عالی با ارزش محسوب میشود، تمهیدات لازم را ببیند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: در سالهای گذشته تلاشهایی با وجود شرکتهای دانشبنیان در راستای اینکه بتواند بهصورت کاه خوردکنهایی که در پشت کمباینهای نصب میشود، انجام شد تا کاه به اندازه حداقل ۵ سانتیمتر خورد و قطعات به سطح اراضی برگردد.
کاویان خاطرنشان کرد: در حوزه محیط زیست آتش زدن کاه و کلش منتج به تخریب خاک و از بین رفتن مواد عالی خاک میشود، میکرواورگانیسمهای خاک درجه حرارت بالا تحت تأثیر قرار داده و به لحاظ زیست محیطی آسیب جدی خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه خاکهای ما به اندازه کافی فقیر هستند، گفت: بالا رفتن حرارت زمین، خاک را فقیر میکند و همچنین آتش باعث ایجاد آلودگی هوا در مسیر و جاده میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در پایان یادآور شد: چندین کارگاه آموزشی در تمامی شهرها از جمله شهرستان محمودآباد، آمل، نور و فریدونکنار که شهرهای هدف هستند، برگزار شد تا در این راستا به جمعبندی برسیم.
✓ آتش زدن کاه و کلش در مزارع جرم است
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی مازندران گفت: نابودی مواد آلی و میکرو ارگانیسم ها و موجودات زنده مفید در خاک و کاهش باروری و حاصلخیزی خاک از مضرات آتش زدن بقایای گیاهی است.
علی طاهری امیری گفت: سوزاندن بقاياي كشاورزي(كاه و كلش)علاوه بر آلودگي زيست محيطي، احتمال سرايت آتش با توجه به گرم بودن هوا به ساير مزارع، مناطق جنگلي و باغات وجود دارد.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی مازندران درباره مضرات آتش زدن بقایای گیاهی، اظهار کرد: از بین رفتن مواد تغذیه ای که طی دوره رشد در گیاه بجا مانده، نابودی مواد آلی و میکرو ارگانیسم ها و موجودات زنده مفید در خاک، کاهش باروری و حاصلخیزی خاک، کاهش تحمل گیاه در برابر آفات و بیماریها به دلیل کاهش مواد آلی خاک، از بین رفتن بافت خاک و کاهش نفوذ آب و افزایش فرسایش خاک و افزایش احتمال سرایت آتش و بروز آلودگی هوا و محیط زیست از جمله مضرات آتش زدن بقایای گیاهی است.
این مسوول با اشاره به اینکه آتش زدن کاه و کلش ممنوع است، گفت: برابر ماده 30 آیین نامه اجرایی قانون پسماند و ماده 20 قانون هوای پاک مصوب سال 1396 مجلس شورای اسلامی، آتش زدن کاه و کلش بعد از برداشت اکیدا ممنوع بوده و جرم تلقی می شود و برابر ماده 19 قانون مجازات اسلامی، متخلفین تحت پیگرد قانونی قرار گرفته و به حبس(6 ماه تا دو سال)یا جزای نقدی(20 الی 80 میلیون ریال)محکوم خواهند شد.
وی به کشاورزان توصیه کرد با سازو کارهای درست از بقایای گیاهی به عنوان بهترین کود استفاده کرده و یا با جمع آوری و بسته بندی آن به مصرف خوراک دام برسانند.