تیرنگ:فاطمه محمدیان ساروی
طی چند روز گذشته شهروندان قائمشهری با ارسال تصاویر و پیامهایی از شلوغی نانواییهای این شهرستان و عدم ساعت درست کاری آنها گلایههایی داشتند.
برای پیگیری این موضوع سری به چند نانوایی در سطح شهر زدیم . علوی، یکی از افراد حاضر در صف نانوایی در گفتوگو با خبرنگار ما اظهارداشت: از ساعت ۱۵ برای گرفتن نان به اینجا مراجعه کردهام و تا ساعت ۱۶ هنوز نان نگرفتم زیرا نانواییها خیلی شلوغ هستند.
وی ادامه داد: با توجه به در پیش بودن ماه محرم و از سویی حضور مسافران در استان باید تدبیر بهتری میشد نه این که برای چند نان ساعتها در صف باشیم.
محمدی، یکی از شهروندان در نانوایی دیگری در سطح شهر قائمشهر نیز با گلایه از زمان زیادی که در صف بوده عنوان کرد: کیفیت نان هم نباید کم شود ولی به دلیل شلوغی در برخی مواقع کیفیتهای نان نیز افت میکند.
وی افزود: با توجه به قرار داشتن در فصل کشاورزی و حضور کارگران غیر بومی در استان مصرف نان افزایش چشمگیری داشته است.
صاحب یکی از نانواییهای در سطح شهرستان قائمشهر نیز در گفتوگو با خبرنگار ما اظهارداشت: میزان آرد تحویلی به نانواییها کفاف این جمعیت را نمیکند و بهتر بود در ایام تابستان و محرم سهمیه را افزایش میدادند.
وی افزود: کم شدن ساعات پخت نان و سهمیهها، مازندرانیها را با چالش زیاد کمبود نان مواجه کرده است و مردم به نوعی در به در دنبال نان میگردند.
این نانوا با بیان اینکه برخی نانواییها تخلف میکنند، گفت: این نانواییها کم فروشی میکنند و از شیوههای جدید استفاده میکنند که لازم است تا مسئولان در این باره بررسی لازم را انجام دهند.
در همین باره کارشناسان در گفت وگوهای خود تخصیص نامیزان سهمیه سرانه آرد را عامل اصلی در کنار فروش آزاد نان توسط خبازان از نانواییها، عدم نظارت درست متولیان آرد و نان و عدم نظارت دهیاران و شوراها اعلام کردند و بیان داشتند که سهمیه آرد بر اساس سر شماری سال ۹۵ بوده است و اکنون با وجود افزایش جمعیت روستاها، تصمیم درستی در تخصیص سهمیه آرد برای جمعیت رشد یافته روستایی در کنار سهمیه ورود مهاجران، گردشگران و مسافران به مناطق مذکور لحاظ نشد.
برخی نیز پخت محدود نان به دلیل فروش خارج از سامانه و شروع فصل تابستان و گردشگری را موجب کمبود نان میدانند و میگویند که دولت فکری برای ورود مسافران و مصرف نان توسط آنان نکرده است!
✓کیفرخواست متهمان فروش غیرقانونی آردهای یارانهای، صادر شد
در همین باره رئیس کل دادگستری استان مازندران از صدور کیفرخواست برای اخلالکنندگان در نظام اقتصادی کشور از طریق فروش آردهای یارانهای در بازار آزاد، خبر داد.
حجتالاسلام و المسلمین اکبری رئیس کل دادگستری استان مازندران، اظهارکرد: رئیس قوه قضاییه، در جریان سفر به استان مازندران، ضمن نظارت مستقیم بر نحوهی انجام تحقیقات مقدماتی، دستور تسریع در رسیدگی به پرونده مزبور را صادر کرد.
رئیس کل دادگستری استان مازندران افزود: محتویات این پرونده، حکایت از آن دارد که متاسفانه دو تن از متهمان، که مسئولیت صدور حواله در شرکت خلیج فارس (به عنوان شرکت توزیعکنندهی آرد یارانهای نوع یک، در سطح شهرستان) و نیز تحویل آن، به واحدهای خبازی را بر عهده داشتند، با هماهنگی دیگر متهمان، نسبت به صدور حوالههای صوری و فروش آرد یارانهای نوع یک، در بازار آزاد و با چندین برابر قیمت، اقدام میکردند. همچنین در پارهای از مواقع هم کیسههای آرد یارانهای اختصاصیافته بر اساس سهمیه به واحدهای خبازی، بجای آنکه پخت و تحویل مصرفکننده شود، در بازار آزاد فروخته میشد.
وی ادامه داد: دو تن از مسئولین دولتی مرتبط که وظیفهی نظارت بر فعالیت شرکت مذکور به منظور تحقق حسن جریان توزیع آرد یارانهای نوع یک را عهده دار بودند نیز با اهمال در انجام وظیفه و عدم نظارت مناسب، خروج بیش از ۱۵ هزار کیسه آرد یارانهای نوع یک را از انبار آن شرکت، تسهیل کردهاند.
رئیس کل دادگستری مازندران تصریح کرد: آرد یارانهای، به عنوان ماده اولیه قوت غالب مردم، بجای اینکه بر سرِ سفرهی بخش عظیمی از هموطنان عزیز قرار گیرد، خارج از شبکهی قانونی و رسمی توزیع و در غیر محل قانونی مصرف، به واحدهای صنفی نظیر؛ مراکز تولید دان مرغ، با چندین برابر قیمت، فروخته شده که این عمل مجرمانه، آثار مخرب اقتصادی و اجتماعی، مانند ایجاد صفهای طولانی در مقابل نانواییها و نارضایتی گسترده در بین اکثریت مردم، تشکیل بازار سیاه و مشابه آن را به دنبال داشته است.
وی خاطرنشان کرد: به لحاظ آنکه ادلهی کافی برای انتساب بزه، به متهمان پرونده، وجود داشته است، در اجرای قانون آئین دادرسی کیفری، قرار جلب به دادرسی و متعاقباً در راستای قانون مجازات اسلامی و نیز قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور، کیفرخواست مشارالیهم، صادر و پروندهی امر، به دادگاه صالح، ارسال شده است.
رئیس کل دادگستری استان مازندران در پایان، ضمن هشدار جدی به همهی مفسدین، خصوصاً بزهکارانی که اقداماتشان به صورت مستقیم، موجب سختتر شدن معیشت مردم میشود، اظهار کرد: سایر مراحل این پرونده نیز با اهتمام و جدیت مثالزدنی، مورد پیگیری قرار خواهد گرفت تا برای همهی متعرضین به حقوق عامه و متجاوزین به سفره مردم بزرگوار، مایهی عبرتآموزی شود.
✓تخصیص ۳۱ هزار کیسه آرد مناسبتی برای تامین نیاز هیات های مذهبی مازندران
مدیرکل غله استان مازندران گفت :به منظور تامین نان شهروندان و مراسم مساجد و هیات های مذهبی در ایام ماه محرم، طی پیگیری های بعمل آمده بیش از ۳۱ هزار تن سهمیه آرد مناسبتی فوق العاده به نانوایان استان اختصاص یافته و در اختیار کارگروه های آرد و نان شهرستان ها قرار گرفت.
عباسعلی وفائی نژاد افزود: سهمیه آرد فوق العاده علاوه بر سهمیه ثابت ماهانه به واحدهای خبازی کشیک منتخب کارگروه های آرد و نان هر شهرستان با لحاظ سهولت دسترسی مردم و هیات امنای مساجد و هیات های مذهبی به نان مورد نیاز در ایام محرم تخصیص یافت.
دبیر کارگروه آرد و نان استان مازندران اظهار داشت: برای سهولت و تسریع در تامین به موقع نان مراسم های مذهبی و ثبت تراکنش صحیح در سامانه هوشمند نانوایی ها، تمامی هیات امنای مساجد و هیات های مذهبی میبایست از طریق منوی کسب و کار (دائم یا موقت) در این سامانه ثبت نام کرده و پس از دریافت کد رهگیری و تایید از سوی فرمانداران شهرستان نسبت به خرید نان مورد نیاز خود از واحدهای خبازی منتخب از طریق منوی مذکور اقدام کنند.
وی توضیح داد: نانوایان منتخب در این طرح علاوه بر فروش نان به مصارف خانوار، موظف به فروش نان به هیات های مذهبی و مساجد در قالب کسب و کار هستند.
وفائی نژاد همچنین تصریح کرد: به منظور اطلاع رسانی مطلوب، تمامی واحدهای خبازی منتخب می بایست اقدام به تهیه و نصب بنر متحدالشکل بر سر درب واحد خبازی خود کنند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران اظهار داشت: با تمهیدات صورت گرفته و ذخیره سازی آرد کافی در شهرستان ها هیچ نگرانی و کمبودی در خصوص آرد مورد نیاز واحد های خبازی در ایام محرم وجود ندارد.
دبیر کارگروه آرد و نان مازندران با تاکید به فرمانداران از کارگروه های آرد و نان شهرستان ها خواست در راستای حفظ حقوق بیت المال و جلوگیری از هرگونه سوء استفاده، نظارت دقیق بر فرآیند عملکرد واحدهای خبازی در زمینه رعایت ساعت پخت، جلوگیری از تعطیلی خودسرانه داشته باشند.
وی با بیان اینکه هرگونه تراکنش های غیرواقعی و غیرمتعارف دستگاه های کارتخوان هوشمند نانوایی ها از سوی دستگاه های نظارتی مورد رصد و پایش قرار می گیرد، اظهار داشت: در صورت ارتکاب رفتارهای خلاف قاعده از سوی نانوایان، دستگاه های نظارتی اقدام به برخورد قانونی با واحدهای متخلف خواهند کرد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران ایفای مسوولیت اجتماعی شهروندان را در صیانت از حقوق شهروندی بسیار مهم دانست و گفت: شهروندان از طریق شماره گیری شماره ۱۲۴ سازمان صمت و ۱۳۵ تعزیرات حکومتی و سامانه پیامکی ۳۰۰۰۱۳۹۴ اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران می توانند در طرح نظارت عمومی خبازی هایی که کم فروشی، گران فروشی، عدم رعایت ساعت پخت و تعطیلی خودسرانه دارند مشارکت کنند.