تیرنگ:
پرستاران به وضعیت شغلی و درآمدی خود اعتراضهایی داشتهاند که بسیاری از این مشکلات صنفی و عمده آنها مربوط به حقوق و اضافه کاری میشود. مسائلی که حل نشده و بر دوش آنها سنگینی میکند. اکنون مطالبه آنها از دولت جدید این است که مشکلات دیرینه این قشر زحمتکش و دلسوز به خوبی شناسایی و راه حل مناسبی برای آن ارائه شود.
مشکلات پرستاران در طول سالها تقریبا ثابت مانده و آنقدر انباشته شده که به نوعی رسوب گرفته است. از طرفی مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در طول سالها و دورههای مختلف نتوانستهاند فرمولهای مناسبی برای پیشگیری از این مشکلات طراحی کرده یا مرهمی بر درد پرستاران بگذارند.
انباشت این مشکلات منجر به کاهش رضایت شغلی، تغییر شغل و حتی در مواردی دست کشیدن از شغل پرستاری شده است. از طرفی برخی پرستاران هم ترجیح میدهند مهاجرت کرده و در کشورهای دیگر به شغل پرستاری ادامه بدهند. این در شرایطی است که به گفته مسئولان و صاحب نظران در حوزه پرستاری، کمبود پرستار یک مشکل جهانی است و فقط محدود به کشور ما نمیشود و در نتیجه سایر کشورها از نیروی کار آموزش دیده استقبال میکنند.
در این باره محمد رضا ظفرقندی «وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» در همان روز اول حضور در ساختمان وزارت بهداشت گفت: اولین اقدام ما حل فوری مشکلات در حوزه دارو و مطالبات پرستاران است که در این زمینه هماهنگیهای لازم با سازمان برنامه و بودجه در دستور کار قرار دارد.
وی روز ۶ شهریور ۱۴۰۳ نیز در دیدار با اعضای شورای عالی نظام پرستاری بیان کرد: بعد از ابلاغ بودجه پرداخت مطالبات پرستاران، معاون توسعه وزارت بهداشت به روسای دانشگاههای علوم پزشکی اعلام کرده که این بودجه صرفا برای پرداخت معوقات پرستاران است و نباید در محل دیگری هزینه شود. قدم بعدی، تامین بودجه برای باقی مانده معوقات است که باید در سازمان برنامه و بودجه حل شود.
دکتر پزشکیان، معاون اول و معاون اجرایی رئیس جمهور نیز پیگیر مطالبات پرستاران هستند و ۱۰۰ درصد از حقوق پرستاران حمایت می کنند؛ به همین دلیل به سازمان برنامه و بودجه دستور داده که باید هرچه سریعتر مشکلات پرستاران حل شود.
آیت الله محمدی لائینی، نماینده ولی فقیه در مازندران و امام جمعه ساری گفت: از مسوولان امر میخواهم با برنامهریزی و پیگیریهای مستمر برای حل مشکلات جامعه پرستاری استان و دیگر نقاط کشور بکوشند.
✓ مهاجرت و چالشهای مالی پرستاران، پاشنهآشیل بخش درمان و سلامت کشور
مدیرکل توانمندسازی و بهبود سرمایههای انسانی وزارت بهداشت با بیان اینکه حقوق پرستاران متناسب با سختیکار آنان نیست و باید فرمول اضافهکارِ پرستاران و دیگر قوانین مرتبط با حقوقشان بازنگری شود، گفت: این مساله باعث شده با مهاجرات پرستاران و کمبود نیروی پرستاری در کشور مواجه شویم که کاهش کیفیت بخش درمان را در پی دارد.
عباس عباسزاده در حاشیه سومین کنگره جراحان عروق در سینما آمفیتئاتر هتل پارسیان رامسر برگزار شد پیرامون چالشهای بخش درمان و نقش پرستاران در کیفیت خدمات سلامت اظهار کرد: حقوق پرستاران در حالی تابع مقررات اداره استخدامی پرداخت میشود که این میزان دریافتی متناسب با سختی کار آنان تعریف نشده است.
وی در تشریح بیشتر مشکلات پرستاران یادآور شد: سالها است که بازنگری فرمول اضافه کارِ پرستاران انجام نشده و متوسط اضافهکار آنان کمتر از ۳۰ هزار تومان برای هر ساعت است که این میزان جوابگوی کارِ سختِ آنان نیست.
او بخش دیگر دریافتی پرستاران را مربوط به کارانه دانست و یادآور شد: کارانه در راستای تعرفهگذاری خدمات پرستاری است و پرداختیها در این قسمت بیشتر از آنکه مربوط به مبلغ باشد، ناشی از معوقات است. به این معنی که بسیاری از معوقات سال ۱۴۰۲ پرستاران هنوز تصویه نشده که به کمبود منابع شرکتهای بیمهگر بازمیگردد. البته محاسبه کارانه هم نواقصی دارد.
او اعمالِ فوقالعاده خاص در حقوق پرستاران با همکاری سازمان استخدامی و سازمان برنامهبودجه، منطقی شدن فرمون اضافهکار، بازنگری آییننامه تعرفهگذاری خدمات پرستاری مربوط به وزرات بهداشت و تصویب آن از سوی هیات وزیران را و معوقات را از راهکارهای رفعِ چالشهای پرستاران و به دنبال آن افزایش کیفیت خدمات سلامت برشمرد
کمبود پرستار عارضه بخش درمان کشور
این عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: باوجود تمامی پیشرفتهایی که در زمینه آموزش پرستاری داریم، در خدمات بالینی با چالشهای بسیاری مواجه هستیم که به مردم آسیب وارد میکند.
به گفته او ما به نسبت افزایش تخت و افزایش خدمات سلامت ما نتوانستیم نیروهای متناسب به این بخش را جذب کنیم. چراکه بسیاری از کشورهای دنیا به پرستار نیاز دارند و شرایط مالی مناسبی را برای حضور پرستاران فراهم میکنند، به همین دلیل با مهاجرت گسترده نیروی پرستار مواجه هستیم.
او با بیان اینکه نیاز است اقداماتی در جهت جذب و ماندگاری پرستاران در کشور انجام دهیم، تصریح کرد: البته برنامههایی در دست اقدام است، اما چون زمانبر شده قدری موجب نگرانی جامعه پرستاری شده که امید میرود با اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری به صورت کامل و اصلاح پرداخت نظام پرستاری همچنین افراش نرخ اضافهکار که گفته میشود به زودی عملیاتی میشود، این چالش ها برطرف شود.
وی این اقدامات را موثر در جذب پرستار و انگیزه بخشی به آنان توصیف کرد و ادامه داد:شرایط مالی مناسب بر کیفیت فعالیت پرستاران تاثیر گذار است.
بخش پرستاری نقش موثری در نتیجهبخش بودن جراحیها دارد
عباسزاده نقش بخش پرستاری را مکمل بخش درمان به ویژه نتیجهبخش بودن جراحی توصیف و یادآور شد: همین مساله باعث شد که کنگره سالیانه جراحی عروق و خدمات پرستاری به صورت توأمان انجام برگزار شود.
او وضعیت پرستاری در کشور را در سطح بالایی توصیف کرد و ادامه داد: بالغ بر ۲۰۰ مرکز آموزش پرستاری در کشور در حال فعالیت است و حدود دوهزار عضو هیأت علمی آموزش پرستاران را بر عهده دارند.
عباسزاده میزان پذیرش سالانه بخش پرستاری را ۱۰ هزار نفر اعلام و اظهار کرد: در مجموع ۵۰ هزار دانشجوی پرستاری در ۲۱۲ مرکز آموزشی در حال تحصیل هستند.
او پژوهشها در زمینه تحصیلات تکمیلی را در سطح بالایی دانست و یادآور شد: همین موضوع باعث شده که رتبه شایستهای در این زمینه میان کشورهای منطقه کسب کنیم