باز آمد بوی گرانی ِمهر
باز آمد بوی گرانی ِمهر
طی چند سال گذشته قیمت‌ها در بازار لوازم التحریر افزایشی شده است و بسیاری به خرید حداقلی روی آورده‌اند تا فرزندشان بتواند سال تحصیلی را آغاز کند

تیرنگ:
شهریور ماه در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود که در آستانه بازگشایی مدارس خرید لوازم التحریر برای بسیاری از خانواده‌ها با معضلاتی همراه است.
طی چند سال گذشته قیمت‌ها در بازار لوازم التحریر افزایشی شده است و بسیاری به خرید حداقلی روی آورده‌اند تا فرزندشان بتواند سال تحصیلی را آغاز کند.
این روزها خرید در بازار لوازم التحریر به اوج خود رسیده است.
مهرانه که برای خرید لوازم التحریر فرزندش به بازار رفته است در مورد قیمت‌ها به تیرنگ می‌گوید: اگرچه قیمت برخی از محصولات ارزان است اما کیفیت بالایی ندارند و به عنوان مثال دفتری که قیمت آن ارزان است تعداد صفحات کمتری دارد و باید چند دفتر بخریم که قیمت همان دفتر لوکس می‌شود.
وی ادامه می‌دهد: برخی محصولات مانند کیف، جامدادی، لیوان و… از اجناس کیفیت پایین هستند و برای استفاده 9 ماه سال تحصیلی دانش آموزان مناسب نیست.
به گفته این خریدار بسیاری از خانواده‌هایی که چند فرزند دانش آموز دارند به ناچار به خرید اجناس ارزان‌تر روی می‌آورند تا بتوانند لوازم مورد نیاز را برای آغاز سال تحصیلی فرزندان خود مهیا کنند.

✓قادر به خرید کامل لوازم‌التحریر موردنیاز بچه‌ها نیستیم

مادری که یک دختر پایه هفتم و یک پسر پایه دوم ابتدایی دارد و به دلیل افزایش قیمت لوازم‌التحریر تاکنون موفق به خرید لوازم‌التحریر نشده است به تیرنگ گفت : با توجه به افزایش قیمت لوازم‌ تحریر و همچنین فرم مدارس، قادر به خرید کامل لوازم‌التحریر موردنیاز بچه‌ها نیستیم و تنها به خرید چند قلم ضروری اکتفا کرده‌ایم.
زندی با بیان اینکه قیمت لوازم‌التحریر در آستانه سال جدید با افزایش زیادی همراه بوده است و این موضوع تبدیل به بزرگ‌ترین دغدغه این روزهای والدین در استان شده است، ادامه داد: فروشندگان می‌گویند بالا رفتن قیمت دلار و افزایش قیمت کاغذ از دلایل اصلی افزایش قیمت لوازم‌تحریر است.

✓هزینه دو برابری برای خرید لوازم التحریر با کیفیت

محمدی یکی از فروشندگان بازار لوازم التحریر است او در مورد تب بازار لوازم التحریر به تیرنگ می‌گوید: لوازم التحریر بر اساس جنس و کیفیت، قیمت‌های مختلفی دارد و به عنوان مثال دو عدد دفتر دویست برگ از 100 هزار تومان تا بالاتر قابل خریداری است.
به گفته او برای خرید اجناسی که کیفیت تقریبا بالایی دارند هزینه چند برابری باید پرداخت کرد و قیمت‌ها نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
این فروشنده در مورد مشتریان نیز می‌گوید: مشتریانی که یک فرزند دانش آموز و یا شرایط مالی بهتری دارند تمایل بیشتری به خرید اجناس با کیفیت دارند و اما آنهایی که دو فرزند دانش آموز و یا شرایط مالی خوبی ندارند ترجیح می‌دهند اجناس ارزان‌تر و یا کمتر خریداری کنند.
وی در پاسخ به اینکه خرید یک مجموعه لوازم‌التحریر برای یک دانش آموز در حال حاضر به طور متوسط چقدر هزینه دارد و حداقل و حداکثر قیمت‌های لوازم‌التحریر این روز‌ها در بازار چگونه است، گفت: امسال لوازم التحریر با توجه به تورم در کشور حدود 40 تا 50 درصد افزایش قیمت دارد. انواع لوازم‌التحریر بسته به کیفیت، طرح، مدل و برند قیمت‌های متنوعی در بازار دارند.
محمدی گفت: لوازم التحریر با کیفیت هزینه دو برابری در بازار دارد

✓ خانواده‌ها از خرید منصرف می‌شوند

باقریان دیگر فروشنده لوازم التحریر در گفت‌وگو با تیرنگ با اشاره به افزایش قیمت‌ها و پایین آمدن قدرت خرید مردم، افزود: برخی از خانواده‌ها به‌اجبار تنها به خرید اقلام ضروری و به تعداد کمتر اقدام می‌کنند و حتی برخی خانواده‌ها نیز در زمان مراجعه برای خرید و پس از اطلاع از قیمت‌ها از خرید منصرف شده و دست‌خالی از خرید برمی‌گردند.

وی خاطرنشان کرد: خرید لوازم‌التحریر یکی از نیاز اولیه برای خانواده‌های دارای دانش‌آموز است اما گرانی بیش‌ از حد این اقلام باعث شده که خانواده‌ها توانایی خرید نداشته باشند و شرمنده فرزندانشان شوند و نهایتاً نسبت به خرید چندین قلم ضروری اقدام کنند.

باقریان به نبود ثبات و پایداری قیمت لوازم‌التحریر در بازار اشاره کرد و گفت: قیمت‌ها گاهی اوقات در کمتر از یک هفته تغییر پیدا می‌کند و کالایی که با یک قیمت به فروش می‌رسید باید با قیمت بالاتر از عمده‌فروشی خرید شود.

✓افزایش ۵۰ درصدی قیمت لوازم‌التحریر

رئیس اتحادیه صنف کتاب و نوشت افزار مرکز مازندران، در گفت‌وگویی اظهار کرد: قیمت نوشت‌افزار در سالیان گذشته نرخ مناسب‌تری داشت اما طی سال‌جاری با نوسانات خیلی زیادی همراه بود.
رضا نجفی در گفت‌وگو با بلاغ افزود: قیمت حال حاضر نوشت‌افزار به نسبت مدت مشابه سال قبل حدود ۵۰ درصد افزایش قیمت دارد و این امر موجب کاهش قدرت خرید مردم طی فصل تحصیلی جدید شده است.
رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار مرکز مازندران، خاطرنشان کرد: مدادرنگی که در سال گذشته با قیمت ۱۱۰ هزار تومان به مشتری عرضه می‌شد، امسال نرخ آن به ۱۸۰ هزار تومان رسیده است و یا مدادرنگی ایرانی که سال گذشته ۴۰ هزار تومان قیمت داشت اکنون به ۸۰ هزار تومان رسیده است.
این مسئول صنفی، ادامه داد: خیلی از مردم هم منتظر واریز یارانه بودند و لذا ممکن است بخشی از سردی بازار هفته‌های قبل به این موضوع بازگردد اما به طور کلی، بازار نوشت‌افزار در شهریورماه امسال خیلی شکسته شده است.
نجفی در خصوص سهم کالاهای ایرانی در انتخاب مشتریان، بیان کرد: عموم لوازم‌التحریر موجود در بازار یعنی چیزی حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد را نوشت‌افزار خارجی به ویژه چینی تشکیل می‌دهد و وارداتی است و تنها ۳۰ درصد نوشت‌افزار سهم تولیدات ایرانی است و لذا انتخاب کالای ایرانی و خارجی به قدرت خرید مشتری باز می‌گردد.
مشكل عديده نوشت‌افزاری‌ها
وی با بیان اینکه البته بخشی از سردی بازار نوشت‌افزار به تخلف تداخل صنفی از سوی بسیاری از صنوف دیگر باز می‌گردد؛ تاکید کرد: کل برداشت تمامی فعالان این صنف منتج به دو ماه مهر و شهریور است اما طی همین دو ماه نیز تمامی فروشگاه‌های زنجیره‌ای، دستفروشان، سوپرمارکت‌ها و حتی مدارس نیز اقدام به فروش نوشت‌افزار می‌کنند که این امر به لحاظ صنفی تخلف است.
رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار مرکز مازندران، اضافه کرد: ما به هر مرجعی که در این رابطه مراجعه کردیم تنها وعده داده می‌شود و در عمل اتفاقی نمی‌افتد و نظارت لازم نیز در این خصوص وجود ندارد.
حق فروش کتب درسی از نوشت‌افزارها گرفته شد
این مسئول صنفی، عنوان کرد: مضاف بر تمامی این موارد متاسفانه چندین سال است که فروش کتاب‌های درسی را نیز از فعالان صنف نوشت‌افزار گرفته‌اند و از زمانی که این اتفاق از سال ۹۷ تاکنون رخ داده است تاثیر بسزایی در رکود بازار داشته است؛ چرا که مشتریان در کنار خرید کتاب اقدام به خرید نوشت افزار نیز می‌کردند.
نجفی، مطرح کرد: در گذشته از نیمه تیرماه هر سال تب‌وتاب بازار نوشت‌افزار بالا می‌گرفت و بازار پر از ذوق و علاقه و اشتیاق خرید فصل مدارس بود اما در سال جاری تا این بازه از زمان، هنوز بازار نوشت افزار آن بازدهی گذشته را ندارد و جان نگرفته است.
وی اذعان کرد: در سال گذشته قیمت یک دفتر معمولی حدود ۷ هزار تومان بود و امسال قیمت همان دفتر به ۱۵ هزار تومان رسیده است و یا قیمت دفتر فانتزی که سال گذشته ۱۵ هزار تومان بود امسال به ۳۵ هزار تومان رسیده است.
خرید نوشت‌افزار چقدر برای خانواده‌ها آب می‌خورد؟
رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار مرکز مازندران، تصریح کرد: در سال گذشته قیمت یک بسته کامل نوشت‌افزار برای یک دانش‌آموز دبستانی نزدیک به ۵۰۰ هزار تومان بود؛ اما امسال این رقم به یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
این مسئول صنفی، گفت: هر چند برخی از مشتریان نوشت‌افزار مورد نیاز خود را از فروشگاه‌های آنلاین خرید می‌کنند، اما سهم این فروشگاه‌های مجازی در بازار حداکثر ۲۰ درصد است؛ چرا که در حوزه نوشت‌افزار، مشتریان ترجیح می‌دهند کالا را از نزدیک مشاهده و اقدام به خرید کنند.
نجفی، گرانی نوشت افزار و کاهش قدرت خرید مردم را مهم‌ترین علت رکود بازار حال حاضر نوشت افزار برشمرد و اشاره کرد: مشخص نیست که بر اساس چه مبنا و چه عاملی قیمت کاغذ A۴ از ۸۰ هزار تومان سال قبل اکنون به ۲۰۰ هزار تومان رسیده است و این حد از نوسان واقعا بالا است.
وی اظهار کرد: این افزایش قیمت در خصوص سایر اقلام نظیر خودکار، مداد، پاک‌کن و سایر لوازم نیز صدق می‌کند و به طور نمونه قیمت ۲۵۰۰ تومانی خودکار در سال گذشته به ۵ هزار تومان در سال جاری رسیده است.
رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار مرکز مازندران، با اشاره به کاهش محسوس رغبت فعالیت متقاضیان صنفی در رسته نوشت‌افزار، گفت: جدا از فصلی بودن این شغل، با نوسانات قیمتی شدید محصولات این صنف اگر فردی راغب به فعالیت در این صنف نیز باشد به دلیل سرمایه بسیار زیاد برای تاسیس یک فروشگاه، منصرف می‌شود.
این مسئول افزود: در حالی که بنده در سال ۱۳۶۸ با ۱۰۰ هزار تومان فروشگاه خود را پر از اجناس نوشت‌افزاری کردم اما امسال برای خرید یک نیسان لوازم التحریر باید بین ۱.۵ تا ۲ میلیارد تومان پول هزینه کنید تا بخشی از نیاز فروشگاه خود را تامین کنید.
نجفی گفت: در حالیکه در سال گذشته باید برای خرید ۲۰ کارتن دفتر مبلغ ۲۰ میلیون تومان هزینه می‌کردید اما امسال باید چیزی بین ۷۵ تا ۸۰ میلیون تومان پرداخت کنید و این تفاوت قیمت شدید، موجب فشار اقتصادی به هم فروشنده و هم خریدار می‌شود.
برای بررسی بهتر موضوع باز هم گشت و گذاری در مغازه‌ها و فروشگاه‌های عرضه لوازم التحریر در بازار داشتیم تا در مورد قیمت اقلام و توان خرید مردم در بازار اطلاعات بیشتری کسب کنیم.

به گفته فروشندگان لوازم‌التحریر بخش عمده‌ای از بازار لوازم‌التحریر، وارداتی است و محصولات چین، مالزی، هند، ژاپن و برخی از کشور‌های شرق آسیا بازار داخل را قبضه کرده‌اند و در مقایسه با تولیدات داخلی به دلیل کیفیت بهتر و طرح‌های متنوع‌تر و زیباتر از مشتریان بیشتری برخوردارند.
در این شرایط والدینی که با قیمت‌های نجومی توان خرید اقلام مورد نیاز برای فرزندشان را در شرایط اقتصادی موجود ندارند، در آستانه بازگشایی مدرسه شرمنده شده‌اند و می‌گویند که« ای کاش این افزایش قیمت‌ها متناسب با افزایش حقوق و دستمزدشان بود» در همین راستا عدالت آموزشی حکم می‌کند که دولت نظارت بیش‌تری بر قیمت‌گذاری اقلام مورد نیاز دانش‌آموزان در آستانه سال تحصیلی داشته باشد تا تمامی خانوارها بتوانند حداقل‌ها را برای حضور فرزندشان در مدرسه فراهم کنند.
شایان ذکر است گروه رسانه‌ای تیرنگ پیرو درخواست مخاطبان به این موضوع پرداخته و آماده دریافت نظرات و اقدامات مسئولان پیرامون این مسئله است.